5 sfaturi esențiale pentru practicarea de Reiki în spitale

Frans StieneArticles, Romanian Leave a Comment

handshealing

Pe zi ce trece, sistemul Reiki este introdus tot mai mult în spitalele și clinicile din toată lumea. Dar, pentru un practicant, nu este mereu ușor să lucreze/să practice în astfel de medii, așa că, iată câteva sfaturi esențiale/de bază care ar putea să-i fie de folos:

1. Stai centrat

Când lucrăm în clinici și spitale, anumite situații pot duce la descentrarea noastră, astfel pierzându-ne împământarea. Urgențe, oameni cu traume, durere, moarte – câte și mai câte. Toate acestea ne pot strica echilibrul; de aceea practica Joshin Kokyu Ho este atât de importantă. Aceasta este un proces de meditație bazat pe respirație în care te concentrezi pe hara/tanden-ul tău – un punct de energie situat dedesubtul buricului tău. Acesta este Centrul tău.

Țineți minte stabila. Un Hopa-Mitica se clatina insa nu cade. Asta se datorează faptului că greutatea se află la baza lui “Hopa-Mitica”, ceea ce o face stabilă. Cu cât ne concentrăm mai mult pe hara/tanden-ul nostru, cu atât mai multă stabilitate dobândim. Cu cât exersăm mai mult practica Joshin Kokyu Ho -preferabil zilnic- cu atât mai multă stabilitate dobândim. Ne putem mișca liberi/cu ușurință și nu vom ceda stresului sau dificultăților emoționale gândindu-ne că ne aflăm într-un spital. 

“În momentul în care me confruntăm cu o criză, învățăm dacă puterea noastră lăuntrică este atât de dezvoltată încât să ne treacă peste dificultăți, sau nu.”

-Tharthang Tulku 

2. Nu eticheta, nu judeca și nu face diferența între oameni

Renunțarea la etichetare, la judecată și la a diferenția oamenii, te poate ajuta să devii mai deschis. Când zărim un client/beneficiar în spital și îi punem eticheta de “bolnav”, deja aplicam un element de diferențiere între “noi și ei”. Noi suntem sănătoși; ei sunt bolnavi. Pentru ca un tratament să fie benefic, trebuie să creăm armonie, armonie între noi și client/beneficiar. Adesea oamenii care au cancer îmi spun că sunt văzuți ca fiind “canceroși”, pe când ei se simt că sunt doar “persoane care au cancer”. Evitând etichetarea, judecarea și diferențierea oamenilor, începem să îi vedem pe toți ceilalți drept egalii noștri.

Majoritatea clienților/beneficiarilor nu sunt interesați de un diagnostic, ci vor doar să se facă bine. Așa că, renunțați la a mai face diferențe între ei și sprijiniți-i/fiți alături de ei. Empatizând, vă eliberați de energia din mintea voastră și, astfel, se creează un spațiu deschis pentru vindecare.

“Așa cum simțurile redau informația minții, mintea începe să ia decizii care implică judecată, concepte și dualități, creând mai apoi, separare și conflict”.

-Tarthang Tulku 

3. Fii flexibil

Adesea auzim că tratamentele trebuie să dureze o oră sau poate chiar mai mult, dar în clinici și spitale nu dispunem de suficient timp în tratarea bolnavilor. Câteodată acela dispoziție doar 10 sau 20 de minute. Asta nu înseamnă că sesiunea nu va fi benefică/eficientă, ci doar că trebuie să fiți mai flexibili. Deseori avem tendința de a face sesiunea (de Reiki) mai complicată, dar, din nou, un spital nu este locul tocmai potrivit pentru asta. Deci, trebuie să fim flexibili pentru a ne putea realiza ședința de Reiki într-un timp mai scurt. Flexibilitatea se poate realiza numai atunci când suntem deschiși la minte și mai puțin constrânși în efectuarea tratamentelor. Nu e nevoie de poziții specifice ale mâinilor, sau de mișcări inutile prin aer, nu trebuie să desenăm simboluri sau sa rostim kotodame: totul trebuie să fie cât mai simplu.

“Pe măsură ce ne deschidem, începem să experimentăm un sentiment de eliberare, oar energia este liberă să curgă prin noi.”

-Tharthang Tulku 

4. Așteptări

Când vedem oameni în spitale, ne-am putea aștepta să îi “vindecăm” pe toți. Așteptările pot deveni un obstacol întrucât, dacă acestea nu se materializează, începem să ne îngrijorăm sau să ne enervăm. Ne îngrijorăm pentru că sesiunile noastre nu sunt suficient de bune și ne enervam pentru că persoana de lângă noi este încă bolnavă. Așteptările creează un teren propice pentru tot felul de distrageri ale atenției. Așa că, renunțați la a mai avea așteptări: fiți liberi și deschiși.

“Este important să nu ne chinuim în a dobândi vreo experiență anume, așa că, relaxați-vă.”.

-Tharthang Tulku

5. Compasiunea 

De departe, cel mai important element pentru a lucra în spitale este compasiunea; este unul din “preceptele” esențiale ale sistemului Reiki. Compasiunea este ultimul precept pentru că putem avea compasiune numai atunci când renunțăm la furie și îngrijorare și putem deveni recunoscători pentru tot. De ce este compasiunea un lucru atât de important atunci când lucrăm într-un spital? Pentru că numai având o inimă/o minte plină de compasiune începem să îi vedem pe toți egali și deci, începem sa ne simțim în siguranță și siguri pe noi. Acest lucru, în schimb, ne face mai echilibrați și mai flexibili în practica noastră. Adevărata compasiune este atunci când vedem că nu există nici „cel care da”, nici „cel care primeste”. Aceasta este starea de spirit când mare parte din energie curge între tine și cel ce primește Reiki. Indiferent că vă aflați într-un spital aglomerat sau într-un minunat Spa/centru de relaxare, compasiunea va ajuta să strălucească mai puternic atât practicantul, cât și beneficiarul.

“Puterea compasiunii ne poate transforma atât pe noi cât și pe ceilalți, astfel încât viețile noastre să radieze și să lumineze.”

-Tharthang Tulku

 Traducerea: Andra Ichim.

Adaptare: Mihai Albu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *